Welkom bij Stichting Koninklijk Apeldoorn

Apeldoorn heeft een bijzondere band met Paleis Het Loo en het huis van Oranje.

Stichting Koninklijk Apeldoorn heeft als doel: "het initiëren en ondersteunen van die culturele en maatschappelijke activiteiten die zich richten op het verband tussen het Huis van Oranje, Paleis Het Loo en de gemeente Apeldoorn." Hiertoe organiseert het bestuur van SKA evenementen, lezingen en educatieve activiteiten. De in eind 1999 opgerichte stichting draagt hiermee bij aan de bekendheid van het unieke koninklijke karakter van de stad Apeldoorn.

Wij willen u op deze site op de hoogte brengen en houden van de activiteiten van de Stichting

Volg ons ook op Facebook

Actueel

Foto’s van de lezing 4 november 2016

Mary Stuart II
Mary Stuart II

Foto’s van de Jaarlijkse lezing over Mary Stuart II.

Balzaal Paleis Het Loo te Apeldoorn op 4 november 2016.

Bekijk de foto's hier

Bekijk de lezing hier

Museumaanwinsten uitgelicht

Zilveren Luiermand, door Hans Coenraad Breghtel, 1652. Foto Koninklijke Verzamelingen Den Haag
Zilveren Luiermand, door Hans Coenraad Breghtel, 1652. Foto Koninklijke Verzamelingen Den Haag

Paleis Het Loo is er in geslaagd het afgelopen jaar haar collecties uit te breiden dankzij een aantal bijzondere schenkingen en aankopen. Hiervan is een selectie te zien, zoals een houtskooltekening door koningin Wilhelmina gemaakt tijdens haar vakantie, een zilveren luiermand uit 1652, een tekening van Nicolaas Pieneman voorstellend de Prins van Oranje en de topstukken uit een privé-collectie prenten.

Lees verder.

Grote Anna Paulowna-tentoonstelling dit najaar op Paleis Het Loo

Anna Paulowna, door J.-B. van der Hulst, 1831. Foto Paleis Het Loo
Anna Paulowna, door J.-B. van der Hulst, 1831. Foto Paleis Het Loo

7 oktober 2016 t/m 8 januari 2017

Vanaf begin oktober is op Paleis Het Loo de tentoonstelling ‘Anna Paulowna, een kleurrijke Romanov aan het Nederlandse hof’ te zien. Het is dit jaar tweehonderd jaar geleden dat Anna Paulowna, zuster van de Russische tsaar, met de latere koning Willem II trouwt en naar Nederland komt. Voor Paleis Het Loo aanleiding om het leven van Anna Paulowna uitvoerig te belichten, waarbij vele nog nooit in het openbaar getoonde voorwerpen uit het voormalig bezit van deze koningin te zien zullen zijn. Anna Paulowna wordt gerekend tot een van meest kleurrijke vorstinnen die Nederland heeft gekend.