Love, Passion & Power

Mary Stuart II
Mary Stuart II

Programma

  • Voor de pauze:

Strijkmuziek door:  Anastasia Feruleva cello, Evgeniya Peschanskaya altviool, Kaja Nowak  viool
Zij zullen o.a. werken spelen van de Engelse componist Henry Purcell (1659-1695)

Lezing door Matthijs Wieldraaier.
In zijn lezing zal Matthijs voornamelijk ingaan op de rol die Mary Stuart speelde tijdens de Glorious Revolution. Wat was haar bijdrage aan de omwenteling in 1688-89? Hoe rechtvaardigde zij voor zichzelf deze revolutie.
Welke regeringsverantwoordelijkheid kreeg zij vervolgens en hoe heeft zij die vervuld? Van belang bij het antwoord op deze vragen is steeds de relatie die Mary met haar echtgenoot Willem III en haar vader Jacobus II had.

Strijkmuziek door: Anastasia Feruleva cello, Evgeniya Peschanskaya altviool, Kaja Nowak  viool

  • Na de pauze:

Muziektheater, geschreven en geregisseerd door Hans van den Boom. Het stuk is een monoloog waarin Mary een aantal keren overvallen wordt door hartverscheurende bespiegelingen over haar leven en de daaruit voortkomende onvermijdelijke keuzes.

De eerste bespiegeling ondervindt zij in de kapel van Het Loo als haar man, Stadhouder Willem III, naar Engeland, Schotland en Ierland afvaart met de bedoeling deze landen te veroveren. Ze neemt afscheid van haar vader, en weet dat ze met de overwinning ook afscheid moet nemen van haar geliefde ‘Het Loo’.

De tweede bespiegeling is het moment dat Mary Stuart Koningin is en haar man Willem III onverhoopt zijn land moet verdedigen tegen een eventuele invasie uit Frankrijk. Mary zal het parlement leiden tussen intriganten en onbetrouwbare raadgevers, hertogen met verborgen agenda’s, rechtvaardig en consequent, ze laat zich door niets en niemand stoppen. De monoloog wordt gespeeld door Annemarie de Bruijn. De muziek wordt gespeeld door Oleg Fateev op zijn bayan. Bach en Purcel zijn inspiratiebronnen voor de muziek tijdens de monoloog.

Matthijs Wieldraaijer
Matthijs Wieldraaijer

Matthijs Wieldraaijer (1982) studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit en promoveerde in 2014 aan de Vrije Universiteit op het proefschrift: Oranje op de kansel, de beeldvorming van Oranjestadhouders en hun vrouwen in preken 1584, 1795. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar de overeenkomsten en verschillen tussen de verbeelding van mannelijke en vrouwelijke regeringsfunctionarissen. Een hoofdstuk uit zijn proefschrift is gewijd aan Mary Stuart II en haar perceptie in preken.

Bekijk hier hier de lezing...

Hans van den Boom
Hans van den Boom

Hans van den Boom (1951) is werkzaam als regisseur, schrijver en dramaturg. In 1976 studeerde hij af aan de Academie voor Expressie. Van 1990 tot en met 2012 was hij artistiek directeur van Stella Den Haag, het jeugdtheatergezelschap. Nu is hij werkzaam als vaste regisseur bij Nationaal Toneel Jong.

Annemarie de Bruijn
Annemarie de Bruijn

Annemarie de Bruijn (1980) is theatermaker/ actrice en sterk verankerd in het Haagse culturele veld. Naast het spelen en produceren van haar, met name solovoorstellingen (Lady M, The Impromptus, Cassandra en Lost in Denmark) binnen stichting Het Vijfde Bedrijf, werkt zij als freelance regisseur en docent mee aan verschillende projecten. Daarnaast is zij nauw betrokken bij het The Hague Shakespeare Festival en werkt regelmatig voor het Korzo theater als docent/dramaturg/tekst coach.

Oleg Fateev
Oleg Fateev

Oleg Fateev (1967) werd geboren in Moldavië (voormalige Sovjet-Unie). Na zijn studie aan het muziekcollege te Tiraspol, Moldavië, vervolgde hij zijn opleiding aan de Russische Muziek Academie Gnesin te Moskou. Hij studeerde af als bayanspeler en dirigent. In 1996 vestigde hij zich in Nederland, waar hij een groot aantal soloconcerten heeft gegeven. Sinds 1998 heeft Oleg Fateev zijn eigen trio.

Anastasia Feruleva
Anastasia Feruleva

Celliste Anastasia Feruleva (1992) heeft in haar geboorteland Rusland al van kleins af aan opgetreden. Inmiddels reist ze de wereld over en heeft ze mogen spelen in onder andere Noorwegen, Finland, Duitsland, Italië, België en Nederland, waar ze nu woont. Ze heeft haar Master -opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag met het Honours Certificaat afgerond en studeert op dit moment in Berlijn aan de Hogeschool voor Muziek. In het verleden heeft ze met bekende artiesten als Silke Avenhaus, Philippe Graffin, Michel Strauss en Rick Stotijn op het podium gestaan.

Evgeniya Peschanskaya
Evgeniya Peschanskaya

De Russische Evgeniya Peschanskaya, geboren in Siberië, Kemerovo, begon op 8-jarige leeftijd met vioolspelen. Op 10 jarige leeftijd is zij al 1ste violiste bij het Kuzbass Jeugd Orkest. Kuzbass is tevens de provincie die haar 7 jaar lang steunt met een culturele beurs. Sinds 2012 studeert  Evgeniya aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Mikhael Zemtsov. Zij werd zonder toelatingsexamen aangenomen. Sinds 2013 speelt zij de 1ste viool bij het Nationaal Jeugdorkest. In september 2014 wordt zij uitgenodigd om te komen spelen met Vladimir Ashkenazy. Evgeniya speelt momenteel op een nieuwe viool gemaakt door de Roemeen George Sandor. Zij speelt in diverse orkesten en heeft projecten door heel Europa.

Kaja Nowak
Kaja Nowak

Kaja Nowak (1989) is een Poolse violiste. Zij maakte op haar dertiende haar debuut bij het Rzeszow Philharmonisch Orkest en heeft sindsdien door heel Europa opgetreden met artiesten zoals Ivry Gitlis, Gary Hoffman en Nobuko Imai. Ze heeft gestudeerd aan de Frederik Chopin Universiteit voor Muziek in Warschau en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tijdens de 20 jarige viering van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag, heeft Kaja met haar trio opgetreden voor Koning Willem-Alexander.