Spring naar hoofd-inhoud
Stichting Koninklijk Apeldoorn

Programma

19.15 uur Inloop, koffie, thee
19.45 uur Zaal open
20.00 uur Welkomstwoord door Berry van den Hout, Voorzitter Stichting Koninklijk Apeldoorn
20.10 uur Introductie door Ellen Oomen
20.15 uur "Hoe Oranjevrouwen de dynastie hebben gered" door Dr. Fred Jagtenberg, historicus
20.40 uur "Vorstelijk muziek" Marieke Hopman, accordeonist
20.55 uur Pauze
21.20 uur "Koninklijke tradities in de huidige tijd"  Kolonel b.d. Bert van Wassenaar, stalmeester van Z.M. de Koning
21.45 uur "Vorstelijk muziek"  Marieke Hopman, accordeonist
22.00 uur Nazit en borrel

 

De heer Dr. Fred Jagtenberg

 

De avond begint met het verhaal over Marijke Meu en hoe Oranjevrouwen de dynastie hebben gered, verteld door historicus en neerlandicus de heer Fred Jagtenberg (1941) tevens auteur van het boek “Marijke Meu, stammoeder van ons vorstenhuis. De heer Jagtenberg was werkzaam in het middelbaar- en hoger onderwijs. Zijn belangstelling gaat uit naar de geschiedenis van de achttiende eeuw, waarover hij diverse  artikelen en boeken publiceerde, o.a. over stadhouder Willem IV.

 

Kolonel b.d. Bert Wassenaar

 

Daarna zal Kolonel b.d. Bert Wassenaar, werkzaam sinds 1996 bij de Dienst Koninklijk Huis in de functie van Stalmeester van H.M. de Koningin en sinds 2013 van Z.M. de Koning, ingaan op het protocol bij staatsiebezoeken “toen en nu”. In zijn huidige functie is de heer Wassenaar verantwoordelijk voor het vervoer van Z.M. de Koning, de leden van het Koninklijk Huis, gasten en leden van de hofhouding. Als hoofd van het Koninklijk Staldepartement geeft hij leiding aan de afdeling Koets- en Rijstal, de afdeling Garage en het bureau Luchtvaartzaken.

 

Marieke Hopman

 

Vast onderdeel van de jaarlijkse lezing is de muziek, ditmaal “vorstelijke muziek” van Marieke Hopman. Zij neemt ons mee op een muzikale reis naar de tijd van Marijke Meu en naar de tegenwoordige tijd. Zij behoort tot de top van de accordeonisten in Nederland. Marieke is in 2004 afgestudeerd voor piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2009 studeerde ze summa cum laude af voor een Masterstudie accordeon aan The Royal Danish Academy of Music in Kopenhagen.