Spring naar hoofd-inhoud
Stichting Koninklijk Apeldoorn

Lezing vrijdag 8 november

Amalia van Solms

Amalia van Solms naar Michiel Jansz van Mierevelt

Programma

19.15 uur

 

Inloop, koffie, thee

19.45 uur

 

Zaal open

20.00 uur

 

Welkomstwoord door Berry van den Hout
Voorzitter Stichting Koninklijk Apeldoorn

20.05 uur

 

Rodion Duo
Muzikale omlijsting

20.25 uur

 

‘De grote kunstlievendheid van Frederik Hendrik en
Amalia van Solms’
Dhr. Quentin Buvelot, hoofdconservator Mauritshuis

20.50 uur

 

Pauze

21.20 uur

 

Rodion Duo
Muzikale omlijsting

21.35 uur

 

‘Amalia van Solms’
Monoloog door Annemarie de Bruijn

22.00 uur

 

Nazit en borrel

 

Dhr. Quentin Buvelot
Annemarie de Bruin
Rodio Duo

 

Door onverwachte omstandigheden zal dhr. Quentin Buvelot, hoofdconservator van het Mauritshuis in Den Haag, de geplande lezing van mevrouw Emilie Gordenker overnemen en uitweiden over de grote kunstlievendheid van Frederik Hendrik en Amalia van Solms. Deze was niet enkel ingegeven door persoonlijke voorkeuren. Hun culturele aankopen droegen er namelijk ook aan bij dat het Huis van Oranje zich daarmee een gelijkwaardige status verwierf en kon wedijveren met buitenlandse dynastieën.

Dhr. Buvelot is specialist op het gebied van de 17de-eeuwse Nederlandse en Vlaamse schilderkunst. Hij heeft een groot aantal internationale tentoonstellingen en publicaties op zijn naam staan en is een bevlogen spreker die zowel vakgenoten als het grote publiek weet aan te spreken. Buvelot heeft een grote interesse in de Oranjes, vooral in de kunstcollecties die zij hebben bijeengebracht in het verleden. Een belangrijk deel ervan kwam terecht in de verzameling van het Mauritshuis, het museum waar hij al vele jaren werkzaam is.

Actrice Annemarie de Bruijn laat in een monoloog de opdracht zien die Amalia van Solms voor zichzelf stelde als het ging om het voortbestaan van Oranje dynastie.

Frederik Hendrik is negenendertig als zijn doodzieke broer Maurits hem aanspoort snel te trouwen. ‘Op ons rust de plicht om het huis van Oranje te laten voortbestaan, bezit verlangt erfgenamen’. 

Frederik Hendrik, laat zijn fel bruine ogen vallen op Amalia van Solms  gravin von Braunfelds. Zij is dan 18 jaar en hofdame van de gevluchte koningin Elisabeth Stuart. Binnen een mum van tijd ontvlamt zich tussen de twee een onstuimige relatie.

Naast de liefde tussen haar en Frederik Hendrik zien we hoe Amalia zich vol passie vastbijt aan de opdracht de Oranjes te laten voortbestaan. 

Van de negen kinderen die er uit hun hartstocht geboren worden, blijven er vier in leven. De oudste is een zoon en de rest dochters. Als deze de huwbare leeftijd bereiken, zal Amalia als een leeuwin vechten om ook hen de beste partij van Europa te geven.

Het geheel wordt muzikaal omlijst door het Rodion duo. Dit duo is onderdeel van het Rodion trio en heeft in korte tijd naam gemaakt als een ensemble dat aan de hand van muzikale of literaire  thema’s met verrassende programma’s voor dag komt.

Kaarten voor deze avond zijn helaas uitverkocht